VARA omroep blok


Pauw & Witteman gaat 8 september weer van start (elke werkdag om 23 uur op Nederland 1). De redactie is al volop in voorbereiding. Niet alleen in Nederland, maar ook elders worden de grenzen verkend. Redacteur Wieneke van Vucht is tijdens de Olympische Spelen van 8 t/m 24 augustus in China.


zaterdag 9 augustus 2008

Chinezen klappen ook voor Bush

Vandaag is ook Shanghai Olympisch. Ik ben op pad met Iris, een Chinese die ik gisteren in de kroeg heb leren kennen. Een kennis van haar heeft haar kaartje voor de openingsceremonie voor 10.000 euro verkocht. Die is nu bijzonder rijk. Iris lijkt het toch niet te begrijpen! Mijn nieuwe kennis vertelt me dat het nu overal op straat over de Spelen gaat. China is trots op China. En inderdaad, de opening was spectaculair mooi. Ik zat dus in een kroeg in de hippe, sjieke wijk Xintiandi. Aan een volunteer had ik gevraagd waar je de opening goed op een groot scherm zou kunnen zien en hij wees me hierheen. Even vergeten dat locals bij dit soort vragen liever iets moois aanwijzen dan iets goeds. Een groot scherm met iets olympisch was dus nergens te bekennen. Er was geen taxi meer te krijgen, dus mijn opening moest hier gekeken worden. Na een besloten feest, een rustig restaurant en een eetgelegenheid zonder televisie kwam ik in deze kroeg terecht. Veel Chinezen en een enkele toerist zaten gespannen naar de beeldbuis te kijken. Ze klapten keurig bij de show, maar toen hun president in beeld kwam, ging het echt los, alsof er een popidool de kroeg binnen kwam lopen. ‘Wij houden van China, het gevoel voor Hu Jintao komt uit het hart, dat de Chinezen houden van hun leider: ‘‘Dat heb je toch gezien?’’, zegt Iris.



Als even later Bush op het scherm verschijnt klinkt ook een beleefd applaus. Het Chinese meisje naast me in de bar heeft niks gehoord of gezien van de recente kritiek van Bush op China. Iris zegt dat ze de kritiek wel kent via internet, maar dat het toch beleefd is om te klappen. We moeten in harmonie leven met elkaar, dus kun je best klappen voor Amerika. One world, one dream?

3 opmerkingen:

Ronald en Tineke zei

Hoi Wieneke,

Leuk om via de media iets, van jouw hand, te lezen over de OS in China.

Wij zijn 2 jaar geleden naar de OS in Turijn geweest en begrijpen sindsdien wat de OS koorts is.

Voor de komende 2 weken veel (werk) plezier.
We kijken uit naar je volgende collum.

Groetjes vanuit een regenachtig Amersfoort van Ronald & Tineke.

Anoniem zei

Hoi Wieneke,

Heel HCIj volgt jouw avonturen in China. Leuk!
Geniet er van, straks het eerste optreden van de Hockeydames, goed opletten, kun je misschien nog iets leren

Groetjes uit IJsselstein
Mieke

Anoniem zei

Leuke collums schrijf je!
Zal ze allemaal blijven lezen.

Gr. Jorge Zijlstra uit Utrecht