VARA omroep blok

Pauw & Witteman gaat 8 september weer van start (elke werkdag om 23 uur op Nederland 1). De redactie is al volop in voorbereiding. Niet alleen in Nederland, maar ook elders worden de grenzen verkend. Redacteur Wieneke van Vucht is tijdens de Olympische Spelen van 8 t/m 24 augustus in China.

dinsdag 19 augustus 2008

Gevallen held

Gisteren is er iets unieks gebeurd. Iets wat niet werd verwacht, wat niet de bedoeling was, en wat zeker niet zo gepland was.

Deze ideale schoonzoon moest China namelijk aan het eerste goud in het Birdsnest helpen. Maar het gebeurde niet. Sterker nog: hordenloper Liu Xiang heeft gefaald en de Chinese natie toont eindelijk haar emoties. Vandaag geen foto van een gouden medaillewinnaar op de voorpagina van de Chinese kranten, maar een Chinese atleet met een van pijn vertrokken gezicht. Liu had in 2004 goud gewonnen bij de Olympische Spelen in Athene en sindsdien gaat hij door voor de ideale Chinese schoonzoon en de perfecte sporter.

Zijn billboards hangen door de stad en zijn biografie ligt in de winkels. Hij was een zekere medaillekandidaat en het moest goud worden. Maar een achillespees-blessure dwong hem gisteren op te geven.

Ik zat gisteren in de taxi toen ik het nieuws hoorde. De persconferentie werd live uitgezonden, in het Chinees en Engels. De coach van Liu brak van ongeloof, de hoofdcoach van het Chinese atletiekteam kon zijn emoties niet bedwingen toen een journalist voor de zoveelste keer vroeg of Liu niet ten onder was gegaan aan de druk.

Toen ik later beelden zag van het stadion en de massaal teleurgestelde fans (en inmiddels zijn ze kwaad op Liu heb ik begrepen; hij verstoort hun Olympische droom!), was ik eigenlijk wel een beetje blij. Het is lullig voor Liu, die echt een aardige vent schijnt te zijn, maar het is wel prettig om na bijna twee weken China eindelijk eens oprechte en pure emoties te zien bij het Chinese volk!

Als het echter aan de Chinese Vice-president Xi Jinping ligt, gaan we in de toekomst toch vooral weer braaf klappende Chinezen zien. Hij zegt: "We hope he will take proper rest and focus on his recovery. We hope that after he recovers, he will continue to train hard and struggle harder for national glory."

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het lijkt toch niet onze ideale schoonzoon!!!
Dan nog liever een sumo worstelaar!

P & V

Anoniem zei

Hey Wien,

Blijkbaar is er in China veel aandacht voor de Chinese kampioenen. Hier in NL maken we er weinig van mee. Iedere dag wel een nieuw 'plakken-overzicht', waar China al dagen aan de leiding gaat. Maar waar halen ze die medailles dan in godsnaam mee? Tafeltennis, sjoelen, dammen ofzo?

Veel plezier nog daar en zoek maar een andere leuke schoonzoon voor P&V!
Dikke zoen,
Door