VARA omroep blok

Pauw & Witteman gaat 8 september weer van start (elke werkdag om 23 uur op Nederland 1). De redactie is al volop in voorbereiding. Niet alleen in Nederland, maar ook elders worden de grenzen verkend. Redacteur Wieneke van Vucht is tijdens de Olympische Spelen van 8 t/m 24 augustus in China.

maandag 11 augustus 2008

Drukte op de Chinese Muur

Aangekomen in Beijing is het tijd om de muur te 'beklimmen'. Beklimmen is niet het goede woord, want er gaat gewoon een soort skilift omhoog die je in tien minuten op de Muur brengt. Dat lijkt relaxt, maar van daaraf is het niet gewoon een zondagswandelingetje wat je maakt.
Je klimt op en af over de grote stenen trappen en daarin ben je niet alleen. Elke Olympische toerist, Chinees of geen Chinees, maakt van de gelegenheid gebruik om dit uitstapje te maken. En ook de topsporter weet tijdens de Spelen de muur te vinden. Een enkele speler van het huidige Dreamteam van Amerika en de hele staf van het basketbalteam is vanmorgen uit het Olympische dorp vertrokken voor dit culturele uitstapje. "We played late last night, so most players are still asleep", aldus een coach. Maar basketballer Chris Bosh van de Toronto Raptors is wel vroeg (wat heet vroeg, we zijn er rond elf uur en het is een uur rijden) zijn bed uitgekomen en ziet er uit als een ware toerist. De Chinezen vinden het prachtig, al die grootheden op hun muur. Zelfs al hebben ze gisterenavond met 101-70 verloren van deze reuzen.Ik ben opnieuw met mijn Chinese kennis Lisa op stap en zelfs zij, geen sportliefhebber, is gegrepen door de Olympische koorts. De Chinezen kunnen er ook niet aan ontsnappen want overal waar je kijkt zie je de vijf ringen, maar liever nog Beibei, Jingjing, Huanghuang, Yinhyinh en Nini, die schattige Olympische mascottes. Zelfs overal in de metro word je volgegoten met olympische informatie, tot aan de spelregels van het voetballen en de afmetingen van het hockeydoel aan toe.Als we even later op de muur rolstoeltennisser Esther Vergeer tegenkomen, blijkt zij in haar rolstoel minstens net zo'n grote attractie als de Amerikaanse basketballers. En als ik vertel dat Esther in september grote kans maakt op goud tijdens de Paralympics, wil mijn kennis Lisa natuurlijk ook met haar op de foto.Esther Vergeer was op 30 oktober 2007 te gast in Pauw & Witteman. Ze vertelde over haar reis naar China die zo op uitnodiging van NOC*NSF had gemaakt. Het verblijf in China was Esther niet zo goed bevallen. Op straat voelde ze zich net een attractie zo werd ze aangestaard. Ook bleken veel gelegenheden, winkels, restaurants en bezienswaardigheden voor rolstoelers niet toegankelijk.
Klik hier om het gesprek met Esther in Pauw & Witteman te bekijken.

Geen opmerkingen: