VARA omroep blok

Pauw & Witteman gaat 8 september weer van start (elke werkdag om 23 uur op Nederland 1). De redactie is al volop in voorbereiding. Niet alleen in Nederland, maar ook elders worden de grenzen verkend. Redacteur Wieneke van Vucht is tijdens de Olympische Spelen van 8 t/m 24 augustus in China.

woensdag 20 augustus 2008

Angst zon vervangt angst smog

Voor de Spelen begonnen maakten wij ons enorme zorgen over smog en luchtvochtigheid. Tijdens de Spelen is het aantal auto's op de wegen gehalveerd en elke dag houden alle automobilisten van Beijing zich keurig aan de afspraak: de ene dag rijdt het oneven nummerbord, de andere dag het even nummerbord (taxi's en bussen uitgezonderd). Op de wegen is veel politie, en overal hangen camera's; wie de regels overtreedt wacht een forse boete. Ik heb tot nu toe nog geen ongehoorzame automobilist gezien.

Ondanks al deze maatregelen zijn de wegen in Beijing nog steeds stukken drukker wanneer je het vergelijkt met de gemiddelde snelweg in Nederland. Ons fileleed valt hierbij te verwaarlozen.
Na wat fikse stortbuien aan het begin van de Spelen, schijnt hier nu bijna elke dag de zon. Het lijkt er dus op dat het tijdelijk sluiten van bedrijven en het halveren van het aantal auto's wel degelijk tot een verbetering van de luchtkwaliteit leidt. Ook de speciale site van het KNMI is elke dag hoopgevend over de luchtkwaliteit. De zon dus. In Nederland zouden we deze zomer blij zijn met wat extra zonnestralen, dus je zou denken dat ze in Beijing, waar ze helemaal weinig zon zien in een jaar, blij zijn met deze plotselinge zon.

Niets is minder waar. De Chinezen zijn bang voor de zon. Ze willen het liefst zo wit mogelijk blijven, de zon is veroorzaker van huidkanker. Dus lopen de Chinezen massaal met grote zonnehoeden, kleppen, extra armbedekkingen en lange broeken rond. En natuurlijk met paraplu.

Maar wie het helemaal goed wil doen, bedekt zich tegen zon en smog.
En dan is dit het eindresultaat:

1 opmerking:

Anoniem zei

he Wien, misschien iets voor mij zo'n wit masker??? Altijd handig met die felle zon hier!
Geniet nog even daar!!

x Daan